Nya öppettider i gårdsbutiken

Nu är vår nya gårdsbutik invigd. Det blev en härlig Öland Spirar-helg med massor av besökare och roliga möten och feststämning.

Vi är också glada att presentera tre samarbeten med mathantverkare på Öland. Vår fårsalami är handgjord och lufttorkad av en tysk mathantverkare utanför Kalmar. Den är gjord på vårt fårkött och passar bra som ”snacks”. Örtoljorna är ett samarbete med Kalmar Taste i Kastlösa. Hon är också mathantverkare och odlar alla sina örter själva. Och knäcket kommer från Yngdéns i Borgholm. Med dessa produkter vill vi lyfta Smaken av Mittlandet, Öland. De säljs bara i vår gårdsbutik. Oljor och knäcke hittar du även i webb-shoppen. Välkommen in i vår gårdsbutik för provsmakning. Inom kort kan vi också erbjuda årets honung, men vi har fortfarande lite kvar från förra året.

Lagom till invigningen kom värmen äntligen till Öland. Efter en kall vår visar sig Öland från sin allra bästa sida. Varför inte besöka Öland nu när blomsterprakten är överdådig? Passa på att titta in hos oss för att Smaka på Mittlandet. Vi erbjuder provsmakning och upplevelser hela året.

När värmen kom är också hög tid att plantera ut tomater och andra grönsaker. Därför jobbar vi för fullt i odlingarna. Eftersom vi ändå är på plats har vi redan nu sommartider i gårdsbutiken. Alltså öppet måndag-fredag 10-17 och lördag 10-14. Vi fortstätter att ha söndagarna som våra vilodagar (eller snarare göra-det-vi-inte-hunnit-i-veckan-dagar).

Invigning av nya gårdsbutiken

Efter många timmars jobb och hjälp av duktiga snickare kan vi dra en lättnadens suck. På torsdag den 9 maj är det dags för öppning av vår nya gårdsbutik. Klockan 11.00 invigs den av Anne Wilks med musik av Knesper Knorr och dans av Algutsrums Linedansare (11.30).

I gårdsbutiken finns våra fårskinn, honung, korv och hantverk. Dessutom lanserar vi några nya produkter som är samarbeten med lokala mathantverkare på Öland! Till trädgården finns trädgårdsull och täckodlingshö.

I vårt fårstall/bågväxthus ställer Mittlandsfotograferna Roland Gottfridsson och Helene Jermer ut sina fantastiska foton, Mats Lindeborg sina akvareller och spektakulär metallskrotskonst av Metal By Me. Dessutom Ölands Naturskyddsförening med naturfalken. Som granne med ett världsarv har vi en miniutställning om Sveriges Världsarv.

Waterboys finns med droppbevattning, Grassroot Biochar säljer och tillverkar biokol och Ecolution visar upp isolering och ett sprillans nytt stallströ av hampa. Mobila sågen är hos oss torsdag-lördag och sågar stockar av ek, ask och tall.

Blir du hungrig säljer Garden Tacos smarriga wraps på lokala råvaror som kan intas med sjöutsikt vid vår mångfaldsdamm. Och blir du fikasugen finns kokkaffe på pannan över öppen eld.

Du har väl inte missat att vi har fårsafari fredag, lördag och söndag 10.00-11.30. Förboka

Vi har så klart öppet hela Öland Spirar 9-12 maj:
Torsdag 9 maj 10-17
Fredag 10 maj 10-18
Lördag 11 maj 10-18
Söndag 12 maj 10-14

Det händer en hela massa på Öland under Öland Spirar. Hela programmet för ön hittar du här.

Nu finns vår lufttorkade och handgjorda salami i lager!

Nu har vi fått hem vår handgjorda och lufttorkade fårsalami. Den passar utmärkt på påskbordet, som snacks eller på lyxig utflyktsmacka. Eller varför inte ge bort en lokalproducerad salami i påskpresent?

I påsk har vi extra öppet i vår gårdsbutik.
Skärtorsdag 13-17
Långfredag 13-17
Påskafton 10-14
Påskdagen 13-17
Annandag påsk 13-17

Gårdsbutiken har vi nu också flyttat ner till sommarplatsen intill vårt fårstall bågväxthus. Den nya butiken är inte färdig ännu. Den invigiger vi till Öland Spirar den 9 maj.

Vi vill också passa på att tipsa om vår populära och fantastiska salamanderspaning. Speciellt kvällsvandringen är en upplevelse utöver det vanliga. Lyckan av att se salamandern i pannlampans sken går inte att beskriva, den måste upplevas. Här hittar du mer information, pris och hur du bokar.

Påsken på Öland är av tradition en helg då många sommarölänningar kommer till ön för att öppna upp sina sommarstugor. Det är också då många fastboende öppnar upp sina verksamheter här på ön. Här hittar du information om vad som händer på Öland i påsk.

Påsk på Mittlandsgården

Påskförberedelser på Mittlandsgården

Ute blåser snåla vindar men tomaterna växer i värmen i barnkammaren, vitlöken har börjat spira och snart är det dags att på allvar ta tag i årets odlingar i grönsaksbäddarna. Därför förbereder vi oss nu för att flytta ner gårdsbutiken till sommarplatsen intill vårt fårstall/bågväxthus för att vara närmare när lammen och odlingarna. Vi bygger fortfarande för fullt på nya gårdsbutiken för att få den färdig till invigningen den 9 maj. Tills dess får vi nöja oss med vår lilla friggebod. Från och med påskveckan hittar du alltså gårdsbutiken intill fårstallet. Du hittar mer information om invigningen här.

Till påsk kan du följa med på någon av våra populära salamanderspaningar. Välj mellan dagvandring eller den mer äventyrliga kvällsvandringen i mörkret. På kvällen bjuder vi på nygräddad våffla och något varmt att dricka vid elden. Här hittar du mer information om våra guidningar i vår och sommar.

I gårdsbutiken hittar du frysta styckdetaljer av lamm och tacka, honung och hantverk. Nyhet för i år är tovat påskpynt. I påsk har vi extra öppet i gårdsbutiken
skärtorsdag och långfredag 13-17
påskafton 10-14
påskdagen 13-17
annandag påsk 13-17

Torsdag den 21 mars är gårdsbutiken stängd eftersom vi är på möte med nätverket för Wellbeingturism.

Julmarknader 2023

Nu blir dagarna kortare och vi syr för fullt för att fylla på våra lager med skinnhantverk. Till helgen är det dags för årets första julmarknad. I år hittar du oss på följande ställen:

Kastlösa julmarknad 18-19 november kl 11-16. Du hittar oss på scenen i gamla skolan. Denna marknad är för öländska hantverkare och företag.

Himmelsberga julmarknad 25-26 kl 11-16. Du hittar oss i konsthallen.

Algutsrums julmarknad 3 december. Du hittar oss i en av bodarna intill kyrkan.

Vi har med oss våra vackra fårskinn, fint hantverk och så klart vår guldglimrande honung. Passa på att boka fårsalami till julbordet. I vår gårdsbutik hittar du fina julklappstips! Speciellt vill vi tipsa om att ge bort en honungsandel till din honungsälskande vän eller släkting. En hållbar julklapp som räcker länge. Mer information om andelsbiodling

Festligheter på Mittlandsgården

En sommar som på många sätt börjar så mått gå mot sitt slut. Så känns det i alla fall nu när mornarna är kyliga och semestern är slut för många. Det har varit en intensiv sommmar med många besökare både till gårdsbutiken och på guidningarna. Idag gjordes den sista fårsafarin för säsongen, men än finns möjlighet att uppleva det öländska Mittlandet. Kanske på en vandring Landskapet berättar eller Honungsbiets Hemligheter. Eller varför inte följa med på en smakupplevelse i början av september. Charlotte på Visit Kalmar/Öland och jag lägger just sista handen vid planering för en naturupplevelse som börjar med en guidad vandring i Mittlandsskogen och slutar med en smakupplevelser under ekens gröna krontak. Redan nu kan du boka plats på Smaken av Mittlandet https://nortic.se/ticket/event/49484. I september blir det flera roliga evenemang här på Öland och i Kalmar Län. Vi börjar med Matrundan i Kalmar Län 9-10 september då ett flertal gårdsbutiker och mathantverkare håller speciellt öppet. Läs mer om Matrundan i Kalmar Län. Vår gård ligger ju inte inne i Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap, men vi bor ju granne med det. Så den 15-17 september firar vi Världsarvet här på gården. Vad vi hittar på den helgen hittar du inom kort under Upplevelser https://www.mittlandsgarden.se/upplevelser-2/. September är skördemånadens tid! Det firar vi sedan många, många år här på Öland med en Skördefest. Den pågår från 28 september till 1 oktober. Sedan några år har vi bjudit in till Skördefest här på Mittlandsgården samtidigt som vi varit med på annat håll. I år har vi bestämt att bara vara på vår egen gård. Programmet är i slutfasen och snart kan vi presentera det.

Öland Spirar 12-14 maj 2023

Nu är det snart dags för Öland Spirar 2023. Denna vår har varit lång och kall men plötsligt är vi i mitten av maj ändå. I dag påbörjas arbetet med att montera solpaneler här på gården, i förra veckan kom modulerna till den blivande gårdsbutiken.

Det har blivit en del långa dagar för att förvandla vårt fårstall till växthus/sommarbutik och arbetsplatsen för gårdsbutiksbygget till en välkomnande plats under Öland Spirar. Här kan du läsa programmet för Mittlandsgården och här finns program för hela Öland Spirar

Varmt välkomna att fira den spirande våren på Mittlandsgården och Öland.

Caroline och Magnus

Att jobba i nuet för framtiden

På sätt och vis har det varit bra att kylan har dröjt sig kvar denna vår. Vi på Mittlandsgården har fullt upp med alla våra nya projekt. Årets största projekt är att vi äntligen kommit igång med att bygga vår gårdsbutik och skapa en välkomnande plats här på gården. Vi vill bygga en plats för välmående - ett Home of Wellbeing. Grunden är mer eller mindre klar och vi har bokat frakt för transport av de begagnade byggmodulerna som vi ska omvandla till ett gårdsbutik, ateljé och utrymmen för personal. Det en hel del tankar, planering och arbete vid dator för att få det att gå ihop med återbruk, cirkulärt och att gynna lokala leverantörer i byggprocessen. 


Vår ambition är att jobba i nuet för en hållbar framtid. Så vi önskar också anlägga en mindre våtmark/regnvattendamm för att kunna spara vatten från de blöta vintermånaderna till att vattna grönsakerna under de torra sommarmånaderna. Vi befinner ju oss på en ö där det mer eller mindre råder konstant brist på vatten så den delen av projektet känns bra. Vi har också tagit ett steg mot att bli fossilbränslefria genom att installera solpaneler. Att kunna tillverka sin egen el är ett steg mot att kunna byta ut våra gamla maskiner och arbetsredskap som idag tankas med miljöbränsle.


Parallellt med detta projekt pågår vårt vanliga liv. Alla lamm från första omgången är nu födda och fåraherden klipper ull och verkar klövar för att fåren inom kort ska få komma ut på sommarbete. I "barnkammarvagnen" står tomater och andra plantor och väntar på att få flytta ut. Odlingsbäddar förbereds också genom luftning och ogräsrensning. 

Slutligen så är nu årets upplevelsprogram klart även om det tillkommer en och annan aktivitet under säsongen. Vi har bytt bokningssystem för att det ska bli lättre för dig att kunna boka våra aktiviteter. Nytt för i år är att vi erbjuder fårsafari på engelska för våra utländska besökare.  Här hittar du årets upplevelser: https://www.mittlandsgarden.se/upplevelser-2/.

Välkommen till ett spännande år på Mittlandsgården!
Caroline, Magnus och Nelson

Blogg

 

Mittlandsgården – Granne med ett världsarv

Nästa helg, 16-18 september, blir det extra festligt här på Mittlandsgården. Då firar vi världsarvshelgen Södra Ölands Odlingslandskap som vi är granne med. Bland annat har vi en utställning om Sveriges 15 världsarv. Läs hela programmet för Världsarvshelgen Södra Ölands Odlingslandskap. Vi är också med i Matrundan i Kalmar län – där gårdsbutiker och producenter håller öppet för dig. 

Våra öppettider

Fredag 10-18

Lördag 10-18

Söndag 10-16

Här på Mittlandsgården kan du träffa våra får, se fårklippning, titta på utställning om Sveriges Världsarv, strosa runt i våra odlingar. Grillen är tänd och du kan köpa våra fårkorvar och grilla själv. Gårdsbutiken är öppen och vi har fyllt upp med fårskinn, hantverk, honung och dagens skörd av grönsaker.

Speciella aktiviteter:

På lördag tänder Sydostentomologerna upp sina insektslampor i skymningen. Det är spännande att se vilka insekter och nattflygande fjärilar som samlas vid lampans sken.Denna aktivitet håller på så länge det finns insekter och intresse. Den är gratis.

Varje dag klockan 11.00 och 15.00 kan du följa med på bigårdsvandring med provsmakning. Bigårdsvandringen kostar 50 kr per person.
På lördag 18.00-20.30 kan du låt dig bjudas in till en sinnlig upplevelse av Mittlandsskogen i Skymningen. I övergången mellan sommar och höst, mellan dag och natt. Unna dig en stund tillsammans med träden och känn gemenskapen vid den avslutande lägerelden. Mer information och anmälan.Skogsbadet kostar 220 kr per person.

Varmt välkomna till vår Wellbeing-plats Mittlandsgården