Skördetid på Mittlandsgården 23-27 september

Så här i slutet på september är det ofta strålande höstdagar här på Öland. Just nu skördar vi sommarens projekt och förbereder oss för den kommande vintern. Vi bjuder in dig till att besöka oss på Mittlandsgården. Här får du träffa några av våra tackor och se när de blir klippta av fåraherden själv. Du kan också följa med Caroline på ”bönemöte” i odlingarna och höra vad grönsakerna har för berättelser. Eller kanske vill du bara hänga en stund hos oss och hunden Nelson.

I vårt fårstall dukar vi upp våra egna produkter som mjuka lamm- och fårskinn, vår unika honung, hantverk och överskott av våra grönsaker. Vi arbetar för att det ska bli så Coronasäkert som möjligt. Stallet är stort och luftigt med skild in- respektive utgång och möjlighet att tvätta händerna. Det finns gott om parkeringsplatser och utrymme.

Vi har öppet onsdag – lördag 10.00-18.00 och söndag 10.00 – 14.00.

* 12.00 – 12.45 (varje dag) ”Bönemöte” – guidad visning av våra odlingar och kulturarvsväxternas berättelser. Caroline guidar.
* 14.00 (torsdag – lördag) Fåren klipps av fåraherden Magnus.

Adressen är nära Törnbottenvägen 68 (följ skyltarna) strax utanför Algutsrum.

Välkomna önskar Magnus, Caroline och Nelson

Klippning

Slutet på fåråret

Hösten och slutet på fåråret närmar sig med stormsteg. Lammen är avvanda sedan. Tackorna har fått tillfälle att ta igen sig efter digivningstiden. Inom kort får de träffa frisören (Magnus) för att göra sig fina inför att de ska få träffa baggen. Förra helgen kom vår nya avelsbagge till gården och just nu är han i karantän så vi säkert vet att han inte råkar ha någon smitta med sig till våra djur. Under helgen V39 finns möjlighet att se hur fårklippning går till på vår gård. Då har vi öppen gård. Håll utkik på Facebook och Instagram för mer information om tider.

Lammen är delade i två grupper, bagglamm för sig och tacklamm för sig. Vi har valt ut de tacklamm som ska bli avelsdjur och vara kvar i besättningen. Övriga slaktas vartefter de blir färdiga och du har nu möjlighet att förboka en lammlåda. Vi kör själva lammen till slakteriet som ligger 17 minuter från gården. Det lilla slakteriet vi anlitar har duktiga medarbetare för god hantering hela vägen är viktigt för att slutprodukten ska bli bra. Alltså uppfödning, transport, mottagande och hantering av djur, själva slakten, nedkylning och hängning samt styckning och paketering för hur kvalitén på köttet blir.

Vill du veta mer om hur fåren på vår gård har det och följa ett fårår kan du teckna dig för att bli fodervärd för en av våra tackor. Mer om det kan du läsa i fliken Vår gård/fårgård.

Kvällskoll av betesdjuren

Kvällskoll av betesdjuren. I går kväll stängslade vi en betesmark och släppte fåren till nytt bete. Och där lågt ett litet kid. Under en buske lågt ett svagt lamm som fick följa med hem för lite tillsyn. I dag står den på benen, äter klöver och dricker vatten. På stappliga ben tog den sig runt så i natt får den sova med flasklammen. I kväll kollade jag också i gästarbetarna. Sju nötkreatur som vi lånat av svåger ska hjälpa till att hålla efter sly och grovt gräs. Jag avslutar med en fråga. Bild 2 – hur kan du se vilket djurslag som betar denna mark?